SAVJETI ZA BOLJE UPRAVLJANJE FINANCIJAMA TIJEKOM OVE GLOBALNE KRIZE

Naše su granice službeno zatvorene i obvezno je socijalno distanciranje. Nije dopušteno druženje i zadržavanje na javnim mjestima, a cijela je zemlja poludjela za WC papirom (tko bi rekao)!

Što je koronavirus i što morate znati o njemu?

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je koronavirus, poznat i kao COVID-19, pandemijom.

Preplavio nam je medije, društvene mreže i glavna je tema svugdje. Smatra se da se prenosi kontaktom sa zaraženom osobom i zato posljedično ograničavanje kontakta mijenja našu svakodnevicu. U Hrvatskoj radimo na zaštiti rizičnih skupina u našoj zajednici, kao što su starije osobe, osobe slabijeg imuniteta i osobe oboljele od drugih bolesti, poput dijabetesa, astme ili imunoloških poremećaja.

Kako zaštiti sebe i svoje voljene?

Slijedite smjernice koje je izdalo Ministarstvo zdravlja:

- izbjegavanje bliskog kontakta s drugima,
- samoizolacija,
- pranje ruku,
- kihanje i kašljanje u lakat.

Uobičajeni znaci infekcije:

- respiratorni simptomi,
- povišena tjelesna temperatura,
- kašalj,
- kratak dah i otežano disanje,
- u težim slučajevima, infekcija može uzrokovati upalu pluća, teški akutni respiratorni sindrom, zatajenje bubrega pa čak i smrt.

Nije to prvi virus na svijetu, ali je za mnoge prvi koji je stvorio još jedan rizik – onaj financijski. S prelaskom kupovine velikih količina robe u panično kupovanje, bihevioralne posljedice na naše gospodarstvo pokazuju da se moramo pobrinuti za još jednu vrstu zdravlja – financijsko zdravlje.

Evo nekih savjeta kako zaštititi osobne financije.

1. Vrijeme je za revidiranje budžeta

Da, tako je. Proračunske tablice nikad nisu bile atraktivnije. Ako dosad niste izradili budžet, sad je pravo vrijeme da to učinite. Pogledajte svoje prihode i rashode te raspišite koje stavke biste mogli srezati. Također je pravo vrijeme da analizirate svoju ušteđevinu i razmislite kako možete upravljati novčanim tokom kako biste pokrili očekivane i neočekivane situacije.

2. Smanjite trošak režija

Ako obično ostavite svjetlo upaljeno (ili to čine vaša djeca), razmislite o tome kako pametnije koristiti vodu, plin i struju. Skratite vrijeme tuširanja, upalite svjetlo samo u sobi u kojoj boravite i stavite rublje da se suši na zraku umjesto u sušilici.

3. Rad od kuće

Naravno, to ovisi o vrsti posla kojim se bavite, ali sjećate li se onih trenutaka kada ste maštali o radu u pidžami? Sada je mnogima izlazak iz kreveta 10 minuta prije posla postao stvarnost. Ako vam poslodavac nudi ovu opciju, iskoristite je! U skladu je sa savjetom o izbjegavanju kontakata s drugima, a istovremeno ćete uštedjeti novac koji biste inače potrošili na gorivo i prijevoz. Sjajno, zar ne?

4. Revidirajte i ponovno pregovarajte

Ovo je sjajna prilika da steknete naviku godišnjeg pregledavanja svojeg osiguranja, telefonskih i internetskih usluga te online pretplata (uključujući zabavu) kako biste odlučili o proširenju ili smanjenju dogovorenih paketa. Nekoliko poziva može vam uštedjeti stotine ili čak tisuće kuna godišnje. Ne morate ih otkazati ako to nije nužno. Važno je sjetiti se da ćete ih vjerojatno opet trebati u budućnosti pa je puno bolja opcija ponovno procijeniti potrebu za njima.

5. Nemojte paničariti

Ako razmišljate o prodaji nekih stvari (osobne stvari, dionice, luksuzni mikser), prvo se zaustavite. Razmislite o budućnosti i je li brzopotezna prodaja zaista najbolje rješenje. Uvijek možete kupiti novi luksuzni mikser, ali u slučaju obiteljskog nasljedstva, kao što je bakin dijamantni prsten, potrebno je razmotriti alternative.

6. Razgovarajte s djecom o novcu i odabirima

Ako imate djecu koja sada prvi put čuju riječ „ne“ kada traže nešto što nije nužno, važan je jezični izričaj. Objašnjenje zašto smo odlučili potrošiti novac na nešto razlikuje se od „ne možemo to sada kupiti“.

7. Kupujte samo osnovne stvari

Stvaranje zaliha osnovnih stvari nije ključno za preživljavanje. Ostanimo mirni i kupujmo samo ono što nam treba. Zapamtite – svi trebaju dezinfekcijsko sredstvo za ruke i sapun. Ako mi ispraznimo te police, neće ih biti dovoljno za sve.

8. Podržite lokalne poduzetnike

Prije nego se potpuno zaokupite budžetiranjem odvojite trenutak da razmislite o lokalnim poduzetnicima i manjim poduzećima na koje ova pandemija ima utjecaj. Učinimo sve što možemo da „posluju kao i inače“ kako nam gospodarstvo ne bi potpuno stalo. Svakodnevni smo život dovoljno promijenili kako bismo se pridržavali novih propisa pa pokušajmo da ostali aspekti ostanu neizmijenjeni i pomozimo svojem gospodarstvu podržavanjem lokalnih i malih poduzeća.

Upravo te male promjene mogu nam pomoći zaštititi zdravlje, kako tjelesno, tako i financijsko da bismo mogli i dalje uživati u stvarima do kojih nam je najviše stalo.

#ostanidoma