Fašnik može početi (kada pripremite domaće krafne)

0800 7707 ; Prijave 0-24h

I mali i veliki svake godine s nestrpljenjem očekuju veljaču koja je rezervirana za najluđi provod u godini! U gotovo svim krajevima Hrvatske u to se vrijeme tradicionalno obilježava karneval. Ulice su prepune vesele djece koja svima s nestrpljenjem žele pokazati da je upravo njihova maska najbolja i najoriginalnija. To je vrijeme kada se i odrasli opuste, jer Fašnik ili Pokladni utorak ujedno je i posljednji dan prije Pepelnice ili čiste srijede kojom se obilježava ulazak u Korizmu.

 

Krafne, pokladnice, kraflini...

 

A ono bez čega niti jedan pravi Fašnik ne može proći svakako su - krafne. Poznate još i kao kraflini, njihova je izrada jednostavna i jeftina, obično se spremaju samo u vrijeme Fašnika. Zašto su upravo krafne simbol najluđeg dana u godini?

Krafne su u naše krajeve došle iz Austro-Ugarske pa se tako i zadržao njihov naziv krafna ili krofna, iako je hrvatski naziv za krafnu pokladnica, a riječ potječe od poklade, maskiranja i prerušavanja.

S obzirom na to da je običaj da se u vrijeme karnevala prepuštamo zabavi te hrani i piću u neumjereni(iji)m količinama, tako su se oduvijek u to vrijeme pripremala i nešto teža, masnija i luksuznija jela. A jedno od takvih jela, tada su bile i krafne!

Zanimljivo je spomenuti da bi u vrijeme fašnika gazdarica sama pripremala krafne iako su imućnije obitelji tada imale svoje kuharice.

Krafne su ustvari jako skromno jelo koje se sastoji od brašna, kvasca, jaja te nekoliko žlica šećera koje se prži na ulju (izvorno na svinjskoj masti). Zašto su se onda krafne pripremale samo u vrijeme poklada? Danas možemo pretpostaviti da je glavni razlog bio trošenje namirnica koje su se tada smatrale luksuzom, a to su u prvom redu bila jaja.

Iako danas krafne više nisu luksuz, i dalje se najčešće pripremaju samo u vrijeme fašnika. U nastavku vam donosimo recept za ukusne fašničke krafne.

 

Recept za najbolje domaće krafne

 

Sastojci:

• 1 kilogram brašna

• 250 grama maslaca

• 1/2 litre mlijeka

• 40 grama svježeg kvasac

• 7 žutanjaka

• 60 grama šećera

• malo soli

• naribana korica 1 limuna

• 5 žlica ruma Za prženje:

• 1 litra suncokretovog ulja ili svinjska mast

 

Priprema:

 

Od pola litre mlijeka, oduzmite tri šalice mlijeka. Mlijeko ne smije biti hladno, niti prevruće, već mlako. Dodajte mu kvasac, šećer i tri šalice brašna. Sve dobro promiješajte i ostavite na toplom mjestu da nabubri. Sada kvascu dodajte sve preostale sastojke i mijesite tijesto dok se sve ne poveže. Uzmite kuhaču i izradite tijesto dok se ne pojave mjehurići.

Prekrijte tijesto kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu dok se ne udvostruči.

Radnu površinu za razvlačenje tijesta posujte brašnom pa ga razvaljajte na debljinu od 1 centimetra.

Izradite krugove za krafne naopako okrenutom čašom ili modlicom pa ih ponovo ostavite da se dižu.

Krafne pecite tri minute sa svake strane, u prethodno zagrijanom ulju, u posudi debelog dna kako bi se jednolično ispekle.

Kada su krafne gotove, položite ih na papirnati kuhinjski ručnik kako bi upile višak ulja. Odložite ih na pladanj te ih posipajte šećerom u prahu ili prelijte vrućom čokoladom.

Želite li krafne punjene marmeladom ili čokoladnim namazom, tijesto je potrebno razvaljati nešto tanje i napraviti veće okrugle oblike. Na jedan krug od tijesta stavite punjenje po želji, prekrijte ga drugim pa urežite manji krug čašom kako bi se polovice spojile. Dalje pecite prema prethodnom receptu.

 

Ako biste voljeli  pripremiti zdraviju verziju krafni u čijim slasnim zalogajima ćete moći uživati bez grižnje savjesti, a vaši mališani će pojesti zdrav i hranjiv obrok, isprobajte recept za ukusne zdrave krafne bez šećera i iz pećnice.

Na ovaj se način izbjegava korištenje puno ulja i prženje na masnoći, a recept je oplemenjen medom i bananom umjesto šećera.

 

Recept za zdrave krafne

Sastojci:

  • 2 šalice (šalica od 240 mililitara) pirovog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • malo soli
  • pola žličice sode bikarbone
  • 1 banana
  • 3 žličice cimeta
  • 3 žlice kakaa
  • 2 bjelanjka
  • pola šalice zobenog mlijeka
  • pola šalice grčkog jogurta
  • 3 žlice meda
  • 2 žlice kokosovog ulja za tijesto

Za pečenje:

  • kokosovo ulje za mazanje lima

Za dekoraciju:

  • sirova kakao zrna za posipanje krafni

 

Priprema

Izmiješajte suhe sastojke u posudi (brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, kakao, cimet i sol). U blenderu izmiksajte bananu i mlijeko, a u odvojenoj posudi izradite snijeg od bjelanjaka te mu dodajte grčki jogurt, otopljeno i rashlađeno kokosovo ulje i med. Dobro izmiješajte te sada sve tri smjese spojite u jednu i dobro promiješajte.

Smjesu za krafne stavite u plastičnu vrećicu kojoj ste odrezali vrh pa punite kalupe za krafne do pola.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a lim za pečenje premažite kokosovim uljem. Pecite krafne 15-ak minuta, a kada su gotove izvadite lim iz pećnice te ostavite krafne da se ohlade.

Premažite ih kokosovim uljem i posipajte kakao zrnima, a po želji možete napraviti i čokoladni preljev od tamne čokolade, biljnog mlijeka, kokosovog ulja i meda.

 

Ne propustite fašnik na najpopularnijim mjestima

 

U ovim slatkim delicijama možete uživati kod kuće, a želite li doživjeti veseli fašnik, maskirajte se i otputujte u Veneciju kako biste doživjeli jedan od najluđih provoda pod maskama.

Budući da je vrijeme fašnika opušteno vrijeme, prepuno zabave i smijeha, zabranjeno je razmišljati o financijama.

Stoga, Ferratum banka svim novim korisnicima nudi besplatne kredite do 3000 kn uz 0 kn troškova na rok otplate do 30 dana.

Gotovinski krediti po uvjetima nove ponude garantiraju da Ferratum banci vraćate točno onoliko koliko ste posudili pa nema razloga da, iako sada niste pri novcu, propustite najbolju zabavu u godini. Želite li svojoj obitelji pružiti maksimalan doživljaj, krenite odmah u avanturu.

Budite jedan dan netko drugi, zaboravite na brige i svakodnevicu i prepustite se zabavi, veselju i smijehu!