6 savjeta za uštedu novca za nadolazeću zimu

0800 7707 ; Prijave 0-24h

 

 

Koliko novaca trebate?

Koji rok plaćanja želite?

Kako se približavamo kraju lijepe i šarene jeseni, temperature postaju sve hladnije, a dani sve kraći. Srećom, imamo još nekoliko tjedana da se pripremimo za nadolazeću zimu.

Zima je, naravno, ono doba godine kada svi primjećujemo da naši računi za plin i struju vrtoglavo rastu zbog povećane upotrebe umjetnog svjetla i grijalica.

Unatoč povećanoj potrošnji električne energije, postoje načini na koje možete uštedjeti novac tijekom zime. Bitno je prepoznati nevidljive troškove te tako pravovremeno reagirati.Evo šest praktičnih savjeta:

1. Pripremite se na kriznu situaciju

Pa, možda ne morate ići toliko daleko da se pripremite na kriznu situaciju, ali prva stvar koju trebate učiniti da biste se pripremili za zimu jest traženje propuha koji bi mogao dolaziti u Vaš stan ili kuću. Najčešća mjesta za propuh su oko rubova vrata i prozora.

Stavljanjem metalnog praga na dno prednjih i stražnjih vrata spriječit ćete provlačenje hladnog zraka ispod njih. Pragovi za vrata su jeftini i mogu se kupiti u bilo kojoj željezariji.

Da biste zatvorili pukotine i praznine oko prozora, možete kupiti tubu silikona u željezariji. Uklanjanjem svih propuha nećete samo spriječiti ulazak hladnog zraka, nego i dulje zadržati toplinu unutra.

2. Kuhanje sezonske hrane kod kuće

Ovaj sljedeći savjet ima trostruku korist; možete uštedjeti novac kupnjom sezonske hrane, uštedjeti kuhanjem kod kuće umjesto da jedete van i iskoristiti toplinu iz pećnice kako bi kuća bila topla.

Kupnja i kuhanje sezonskog voća i povrća izvrstan je način za uštedu novca. Krumpir, jabuke, bundeve, mrkve i ostalo korjenasto povrće su dio sezonske ponude i izvrsna svestrana hrana. Možete napraviti juhe, variva i još mnogo toga, što je savršeno za hladnije mjesece.

Nakon uporabe pećnice za pečenje zdravih pita, pečenog povrća ili peciva s cimetom, otvorite vrata pećnice i pustite da topli zrak iz pećnice zagrije sobu.

3. Obucite toplu odjeću

Sjećate li se, kao dijete, svaki put kada biste htjeli pojačati grijanje Vaši bi roditelji rekli: „Ako Vam je hladno obucite džemper“? Pa, mi ćemo vam reći istu stvar!

Kad god ste kod kuće, pokušajte ograničiti upotrebu grijača prostora. Grijači prostora su prvi razlog zbog kojeg se računi za električnu energiju povećavaju tijekom ovog doba godine.

Ako ležite na krevetu ili kauču i gledate TV ili čitate, pokrijte se dekom i stavite je preko nogu ili ramena. Ako nosite majicu, ali namjeravate upaliti grijalicu jer Vam je hladno, umjesto toga obucite džemper. Hodate li bosi po kući? Obucite čarape kako bi Vam noge bile tople. Ako su vam noge tople, primijetit ćete da će ostatak tijela također biti topliji.

4. Navucite zavjese

Još jedan odličan način za uštedu energije i novca je korištenje roleta i zavjesa.

Kada sunce sja, iskoristite toplinu i dignite rolete ili povucite zavjese kako bi ušla sunčeva svjetlost.

Tijekom večeri spustite rolete i navucite zavjese kako biste zadržali toplinu unutra. Korištenje zavjesa dodaje dodatni sloj izolacije Vašem stanu ili kući.

5. Zagrijte sobu

Čak i uz dodatne slojeve odjeće, postoje trenuci kada morate koristiti i grijač prostora. Kada koristite grijač, pobrinite se da ispravno iskoristite njegovu toplinu. To znači zatvaranje vrata u sobi u kojoj se nalazite kako ne biste dopustili da toplina pobjegne u druge prostorije.

Grijači su mnogo učinkovitiji u zagrijavanju manjih prostora nego u zagrijavanju većih prostora. Također ćete primijetiti da morate manje koristiti grijač. Na primjer, zatvaranjem vrata ćete možda koristiti grijač samo 30 minuta u koncentriranom prostoru, a ne nekoliko sati.

6. Koristite LED žarulje

Zimi, kada su kraći i mračniji dani, koristimo mnogo više električne energije. Pametan način za uštedu energije i novca jest korištenje LED žarulja. Da, u početku je skuplje kupiti LED žarulje nego obične žarulje, ali ćete vidjeti veliku razliku na Vašem računu za električnu energiju jer koriste oko 20 % energije običnih žarulja. A i traju puno dulje.

Osim toga, u nordijskim zemljama vrlo je popularna upotreba svijeća, što pomaže stvoriti ugodnu i primamljivu atmosferu. To ne samo da izgleda lijepo, već također stvara toplinu i svjetlost.

Imate li Vi neke savjete za uštedu novca zimi? Slobodno ih podijelite s nama.

Označite ovu objavu sa „sviđa mi se“ ako smatrate da vam je pomogla. Podijelite ovu objavu ako znate neke druge osobe koje bi mogla inspirirati. Više odličnih priča i savjeta na našem blogu!

Prijavi se za Ferratum kredit i uloži u budućnost