6 najboljih savjeta: Financijsko planiranje za nove obitelji

0800 7707 ; Prijave 0-24h

Bez obzira hoćete li postati novopečeni roditelji ili se Vaša obitelj širi - novac igra važnu ulogu u tome da se možete usredotočiti na ono što je važno. Pročitajte naših 6 najboljih savjeta za uštedu novca i bolje upravljanje novcem za obitelji koje očekuju dijete.

Specificirajte, organizirajte i planirajte štednju

Kada kupujete novu kuću ili započinjete projekt obnove, jedna od prvih stvari koju ćete vjerojatno napraviti jest istraživanje. Novo dijete ili proširenje obitelji dobar je razlog i za analitički pristup - tu nastupa dobro financijsko planiranje za nove obitelji. Svijet je pun aplikacija koje Vam mogu pomoći u izradi budžeta za prinovu. Međutim, ljepljivi papirići i Excel tablice mogu imati istu svrhu ako Vam to više odgovara.

Ako već imate djecu, vjerojatno imate vrlo dobru predodžbu o tome što će Vam trebati za novo dijete i možda već imate neke od tih stvari pri ruci. Međutim, ako je ovo novi teritorij, ne zaboravite se obratiti prijateljima i obitelji koji Vam mogu dati savjete i trikove o kojima niste razmišljali. Također, neka istraživanja putem interneta mogu Vam pomoći da vidite raspon cijena proizvoda i gdje možete naći dobra sniženja.

Jedan od načina sužavanja popisa je da sastavite popis „osnovnih stvari“ i da se u početku pridržavate istog, a da uz to ostavite malo novca sa strane za neočekivane situacije. Druga metoda je da imate nekoliko popisa: osnovne stvari za malu bebu, dijete koje je tek prohodalo, želje/dodatne stvari. To će Vam pomoći pri određivanju prioritetnih potreba (i da razmislite kada će Vam trebati).

Započnite s planiranjem djetetove prve godine života

Kada osnivate ili povećavate Vašu obitelj, lako je Vas može opteretiti razmišljanje o dalekoj budućnosti, kao što su školski troškovi ili čak štednja za koledž ili sveučilište. Dobro je početi s razmišljanjem u vremenskim okvirima kojima možete upravljati. Planirajte unaprijed za prvu godinu i razmislite o potrepštinama koje će Vam biti potrebne za prinovu.

Prvo se držite osnovnih stvari: automobilske sjedalice, kolica, dječji krevetići i stolovi za presvlačenje. Mnogi od tih predmeta su konvertibilni kako Vaše dijete raste, kao što su podesiva kolica i dječji krevetići koji se mogu koristiti dulje od prve godine života. Nakon što nabrojite veće predmete, započnite s izradim popisa manjih predmeta koji će Vam biti potrebni, poput prekrivača, odjeće i pelena. Ovo je dobar trenutak za korištenje Excel tablice.

Neki skriveni troškovi mogu proizići iz toaletnih proizvoda za bebe, posebno za nove roditelje. Opskrbite se osnovnim stvarima poput dječjeg šampona, losiona, pudera za bebe i ne zaboravite njegu noktiju - bebini nokti mogu biti iznenađujuće oštri!

Izbjegavajte poznate marke kako biste uštedjeli novac

Zvuči lijepo imati bebu koja je ukrašena najslađim i vrhunskim robnim markama. U praksi, Vaša nova beba će nositi odjeću samo u udobnosti Vašega doma i vjerojatno će se uprljati. Ako Vam je neki predmet prirastao srcu, odaberite posebnu odjeću i dodatke samo za prigode ili fotografiranje.

Postoji širok izbor dječjih toaletnih proizvoda, pa tako i različitih cijena. Poput markirane odjeće, ovo je dobro vrijeme da odaberete nemarkirane proizvode ili jeftinije opcije. Razmislite o vlastitim prioritetima i birajte vlastite bitke. Na primjer, ako su Vam ekskluzivni ili organski proizvodi važni, kupovina unaprijed na rasprodaji može Vam uštedjeti značajnu količinu novca. Samo provjerite datume isteka kako biste bili sigurni da se Vaša investicija slučajno ne potrati.

Iskoristite registre darova za bebu na najbolji mogući način

Proslava dolaska prinove u obitelj često uključuje darivanje djeteta ili druge proslave. Različite obitelji imaju različite želje kada dočekuju novog člana svoje obitelji, neki se novi roditelji žele usredotočiti na posebne trenutke i stvoriti sentimentalne uspomene, dok drugi žele iskoristiti ovu priliku i zatražiti korisne stvari za njegu ili odjeću kako bi uštedjeli novac.

Poput registara darova za vjenčanje, registri darova za bebe postaju sve popularniji u mnogim zemljama. Trgovci su na to odgovorili nudeći posebne registre darova za bebe, kao što su IKEA i Amazon. Ako želite biti malo suptilniji, obratite se obitelji i prijateljima i napomenite da bi bilo lijepo da Vas konzultiraju u vezi s idejama za darove prije kupnje. Na taj način nećete imati 10 kompleta bodija, a nijedan pokrivač za dijete.

Kupujte i prodajte rabljenu dječju odjeću

Budući da bebe i djeca brzo rastu, neki roditelji imaju ormare pune stvari koje su se koristile samo jednom ili dvaput, ako su se uopće i koristile. Obratite se Vašoj obitelji i prijateljima koji imaju malu djecu i pitajte ih imaju li stvari koje im više nisu potrebne i koje bi odgovarale Vašem djetetu u prvoj godini života.

Također, možete prodavati stvari koje Vam ne trebaju drugim roditeljima. Grupe na Facebooku i drugim društvenim medijima posvećene su obitelji s djecom. Postoji velika vjerojatnost da ćete pronaći lokalne grupe posvećene prodaji malo rabljene odjeće i drugih osnovnih stvari za bebe. To je situacija u kojoj su svi na dobitku za rastuću obitelj, jer možete kupovati stvari od tih grupa, ali im i prodavati stvari.

Razmotrite buduće potrebe Vaše obitelji

Troškovi za bebe i malu djecu se gomilaju, no obitelji mogu uštedjeti mnogo novca strateškim planiranjem i kupovanjem. Dugoročno, važno je razmišljati i o budućnosti cijele obitelji. Štednja za crne dane je mudra za obitelji. Na primjer, možete otvoriti štedni račun na koji ćete tijekom vremena stavljati novac. Razmislite o tome da svaki mjesec odvojite isti iznos, na taj način možete brzo povećati stanje na računu.

Također, nije loša ideja ponovno početi s izradom popisa budžeta potrebnog za djecu vrtićke dobi, kao i za djecu školske dobi. Dobar savjet je uzeti u obzir dugoročne troškove, ali planove usredotočiti na vremenske okvire koji su nadohvat ruke - barem kao početnu točku. Na primjer, mnogi ljudi se nadaju da će njihovo dijete postati liječnik, ali teško je planirati unaprijed do toga trenutka dok je Vaš budući liječnik tek beba. Ako počnete štedjeti pametno, onda će u budućnosti biti na raspolaganju mnogo više opcija za Vaše dijete.

Troškovi potomaka vezani uz obitelj mogu biti malo veći i ponekad složeniji. Je li Vaš automobil dovoljno velik za Vašu rastuću obitelj? Što je s Vašim domom, trebate li nešto renovirati kako biste ga učinili funkcionalnim jer Vaše dijete ili djeca odrastaju? Roditelji bi također trebali izdvojiti malo vremena za planiranje i razmatranje načina financiranja tih većih investicija.

U ovo neizvjesno i nepredvidivo vrijeme, savjetujemo Vam da Vaše radno i slobodno vrijeme provedete u toplini svoga doma. A kada je hitno samo jedno je bitno - Ferratum je tu uvijek za Vas!

#ostanidoma

VAŽNO: S OBZIROM NA IZVANREDNU SITUACIJU FERRATUM BANKA ZADRŽAVA PRAVO DODATNO PROVJERITI KREDITNU SPOSOBNOST KORISNIKA (PLATNA LISTA ILI BANKOVNI IZVADAK)

 

Koliko novaca trebate?

Koji rok plaćanja želite?